2012. január 28.

Parketta vagy laminált padló?

Mivel már elég előrehaladott állapotban vagyunk, ami az előkészületeket és a tervezést illeti, most inkább egy aktuális témát vetnék monitorra.
Nagy fejtörést okoztak a lakószobák burkolatai. Két variációt tartottunk elképzelhetőnek: parketta vagy laminált padló. Elsőre úgy gondoltuk, majd meglátjuk mi fér bele a költségvetésbe. (Erről majd később.)

Nekiláttunk hát érdeklődi mindkét fronton.
Először a laminált padlónak jártunk utána. Jó minőségűt, jó áron.
Érdemes róla tudni, hogy csak 90%-ban fa, de környezetbarát , mert faörleményből készült, nagynyomású préselési eljárással. 7-10mm vastagság között kapható, az árat a vastagság jócskán befolyásolja. Csak egy mintázatban kapható. A nekünk tetsző ára: 5890Ft/m2+ alátét fóliák.

Második variáció: oké-oké parketta, de milyen? Következő lehetőségek vannak: svédpadló, mozaik, csaphornyos, szalag, lamella, ipari, élkötegelt, és szerintem sorolhatnám még. A négyzetméter árak alapján elsőre a szalagparketta mellett döntöttünk, főleg mert fogalmunk sem volt, mi is a különbség valójában a többihez képest. Találtam egy szimpatikus céget, igencsak messze a "bázistól". Írtam nekik e-mailt, hogy adjanak árajánlatot, munkadíj nélkül mennyi lenne az anyag, a ragasztó, az alapozó és a fedőlakk. Erre felhívtak,hogy abban a méretben amiben én szeretném nincs, annyi amennyi kellene (bruttó 38m2), de másikból van. Rendben akkor arra készítsen kalkulációt, mire a hölgy dohányfüstös hangon közölte,hogy nettó 2900Ft.- lesz négyzetmétere. Hát köszönöm a kedvességet, majd kiszámolom. Meg persze azt is,hogy mennyi ragasztóra és lakkra lesz szükségem egy m2 parketta lerakásához.

Lehet én gondolom csak rosszul, de egy eladónak nem készségesnek és segítőkésznek kellene lennie, és megtennie mindent,hogy náluk költsem a pénzem? Nem is élünk ennyire ínséges időket?

Majd végül gondoltam nem lesz ez így jó, be kell menni egy budapesti céghez. Honlap alapján szimpatikusak voltak, az üzlet nagyon szép, szintén rengeteg mindent meg lehet náluk vásárolni, és minden ki is van állítva. Nem mondanám,hogy az eladó elnyerte személyes szimpátiámat, de nagyon készséges volt, és mindent rendesen elmagyarázott. Tehát egy kis parketta ismeret:

1. Svédpadló: 3 rétegű, ragasztott fapadló, 14mm vastagságú, kb. 3mm kopófelülettel.
Lerakása egyszerű, Click rendszerrel működik. Alá párazáró és (elsősorban) hangszigetelő fóliát kell rakni.
Szerintünk a hátránya,hogy nem tömör fa, talán annyira nem tartós, de nem is tervezzük naponta karcolgatni.
Ár: határ a csillagos ég, de ami nekünk tetszett akciósan: 5650Ft/m2

2. Csaphornyos parketta: tömör fa, 22mm vastagságú, kopófelülete amíg el nem fogy a parketta.
Csapos és hornyos , azaz van jobbos és balos, a pontosabb illesztést szolgálja. Változatos lerakási lehetőség.
Nekünk maximálisan tetszik, bár bennem felmerül,hogy nem lesz-e túl nagy szintkülönbség a padlólapos és a parkettás felületek között, ugyanis nem akarunk küszöböket a lakásba.
Ár: szintén csillagos ég, de ami nekünk tetszik az 4670Ft/m2. Találtunk 2300Ft/m2 áron is, abból sajnos nem volt már csak 16m2, így arról lecsúsztunk.


3. A kevésbé ismert Lamella parketta: tömör fa, 10-15mm vastagságú, kopófelület szintén kikopásig.
A csaphornyoshoz hasonló, csak nincsenek csapok és hornyok, hanem csak simán le lehet ragasztani, viszont percíz illesztést igényel, különben hézagosodhat. Másik számottevő különbség,hogy a vastagságánál fogva, padlófűtésre is ajánlják.
Ár-értékarányban ez a lemeggyőzőbb.
Ár: a nekünk tetszőből 3440Ft/m2, akciósan találtunk 2290Ft/m2 áron tetszetősen.

Utóbbi kettőnél még rájön ugyebár a ragasztó és a lakkok a négyzetméter árra, az előbbinél pedig az alátét fóliák.

Végül kaptunk egy elég szimpatikus ajánlatot, szóval úgy döntöttünk,hogy megérné a befektetést a fapadló, pontosabban a lamella parketta. Amint találunk rá szakembert meg is vesszük.

A mintázatra nem tértem ki, de számtalan lehetőség van, szinte csak a kreativitás szabhat határt neki.

Mi azért a klasszikus angol mintánál maradtunk, méghozzá rusztikus tölgy árnyalatban.

Mátra parkett






2 megjegyzés:

  1. Jó választás!

    Következő házunkba bizti svédpadló lesz!
    De az is lehet, hogy majd, egyszer a mostaniban...

    VálaszTörlés
  2. Az lenne a nagy favoritunk, de vannak határaink :)

    VálaszTörlés